Реклама / Ads
48| 71406 |12.04.2008 ИНТЕРВЮ

Диетологът д-р Симеонов: Пълният глад на д-р Емилова е вреден като диета

.
Истинската диета включва солидно ядене по 5 пъти дневно на здравословни храни. С нея д-р Огнян Симеонов е лекувал диабет, хашимото, та дори и различни видове на рак. Всяка втора жена пък мислела нон-стоп за отслабване.
 

Д-р Огнян Симеонов е завършил Спортната академия в София, където е изучавал човешката биохимия. Според него спортът неминуемо трябва да се свързва с правилното и регулирано хранене. След академията следва диетология в атински университет, където доразвива познанията си в облстта. Една от основните му цели е да помага на хората да се лекуват от опасната болест „затлъстяване”. Д-р Симеонов има в кариерата си успешно лечение на ракови заболявания, хашимото и диабет. Според него гладът е полезен за лекуване на разични заболявания, но в никакъв начин не го приема като начин за отслабване, тъй като при него се топели не мазнини, а мускули.  

 

Интервю на Васил Василев

 

-Кои са основните причини за появата на наднорменото тегло в човешкия организъм и може ли да то да се лекува с всички препарати, които в момента се рекламират?

-Основната причина е нередовното хранене. Човек, когато не яде, му се натрупват мазнини, защото стресовият фактор в тялото влияе именно в тази посока. Всичко, което обикновено се хапне вечерта, се „лепи” по тялото, защото то е стресирано цял ден с глад. Затова съм категорично против отслабването с пълно гладуване. Същата е картинката и при употребата на препарати. В листовките им пише какво не трябва да се яде. Именно поради тези указания хората отслабват, а не заради хапчето. Правили сме експеримент с 20 души, които пазят диета от предписанията в препарата и в същото време го пият, а други 20 – с еднакъв режим, но без да гълтат хапчета. Резултатът и при двата типа е еднин и същ, т.е. не се слабее от хапчета, а от регулирано хранене. Освен, че лекарствата не помагат, много от тях са с много странични ефекти. Има едни зелено-жълти китайски капсули, в които се съдържат 11 компонента. 10 от тях са химически, а 2 от съставките могат и да убият човек. Единственият растителен продукт в това лекарство беше хартиената опаковка. Тези лекарства обикновено водят до алергии, за които изпатилите момичета са разказали в много от интернет-форумите. На китайския министър на здравеопазването му дадоха преди 5 месеца смъртна присъда именно заради зачестилите смъртни случаи от подобен вид медикаменти, защото точно той ги е допуснал до аптеките. Те навлязоха и в Европа, където се вдигна страшен шум за тяхната противопоказност.

 -Вие споменахте, че сте против гладуването като начин за отслабване. Означава ли това, че популярният метод на д-р Емилова е безрезултатен?

-Аз не съм противник на гладуването, ако то се използва за лечение на някаква болест. Но не мога да го одобря като метод за физическо отслабване. Когато топим килограми чрез гладуване, то не сваля телесни мазнини, а мускулна маса. Нека да отидем в центъра на така известната д-р Емилова с някой, който има нужда от отслабване. Минават 10 дена, правим сравнение с мерките преди и след, стискаме му ръката, че е отслабнал с еди-колко си килограма. След това обаче той си връща стария начин на хранене и се започва възвръщане не на мускулна маса, а на мазнини. Точно това е йо-йо ефектът, за който се говори. Целта на моята програма е да задоволя всички хранителни потребности на организма от протеини, въглехидрати и мазнини. Предварително пациентите ми попълват тест с различни храни, след който виждам какво предпочитат. Това, което не желаят, не не го включвам в режима. След това започва един процес на правилно хранене, по 5 пъти дневно, с много обилни порции. И когато им направя крайните изследвания, се вижда, че те са загубили само мазнините.

 ognjn_simeonov_1.jpg

-Какви са тези храни, които включвате в диетите си?

-Всичко, което не е полуфабрикат, всички храни, които са природни – плодове, заленчуци, с изключение на картофите и ориза. Те фигурират минимално в моите хранителни режими. Позволява се и хляб, но само пълнозърнест. Има около 3-4 фирми, които предлагат наистина такъв вид хляб, от кълнове, а не боядисан. Наблягам и на протеините – риба, пилешко, пуешко крехко месо, може и свинско, но да не е тлъсто. Колбасите абсолютно ги отхвърлям, а най-вредният продукт от всичко на пазара, е маргаринът. Той представлява трансмастни киселини, които категорично нямат работа в организма. Друг основен проблем е прекаляването със захарта, която се съдържа в полуфабрикатите. Една лъжица захар е равна на 300 г шопска салата. Медът действа по същия начин, не казвам, че е вреден, но калорийната му стойност е доста висока. Има една билка, стевия, която препоръчвам на всички, особено на диабетиците. Тя може да замести всички видове подсладители и е безвредна.

 -Казахте за хранене по 5 пъти дневно, в какво количество?

-От тези пет, три са основни – закуска, обяд, вечеря (никога не пропускам, което и да е от тях). Една дама, която иска да поддържа идеална фигура, трябва да яде минимум по 500 г на основно хранене. 90% от хората, които идват при мен, не закусват. Това е и една от причините за затлъстяването. Ако нямат достатъчно пари за крехки меса и риба, съветвам хората да си купуват нахут, бакла, сирене, яйца, както и мазнини – зехтин, олио, маслини, бадеми, лешници, кашу пр. С лекарствата е същата ситуация – колкото повече се доближават до природното, толкова са по-ефективни. За жалост 90% от тях обаче не са никак природосъобразни. Много хора се подлъгват от този метод с гладуването и какво се оказва – над 500 хил. момичета в България страдат от хранителни разтройства. Всяка втора жена у нас мисли постоянно за диети. Единственото, което трябва да взима, са витамини. Популярният в нашите среди д-р Уолък е доказал чрез хиляди аутопсии, че хората с естествена смърт умират поради липсата на витамини и минерали в тялото.

-Къде е границата между диетите и риска от анорексия?

-Диета означава хранителен режим, а не гладуване. Сиреч, начин на хранене. Специално при моите диети, няма никакъв риск, а напротив.

-Какво е мнението ви за нашумялото в цял свят разделно хранене?

-По принцип съм противник на разделното хранене. То е ефективно, но човек не се чувства комфортно и пълноценно. На първо място за мен стои въпросът какво е психологическото състояние на човек, а с разделното хранене то се влошава. Дори и да е разделно, когато хранителните пропорции не са направени подходящо, пак се превишават калориите. Единственото хубаво при него е, че се ядат определен тип храни. Ако то се прилага за лекуване на болести, може и да се съглася с него, но при отслабване – не.

 -Вие сте лекувал редица болести чрез хомеопатия и спазването на хранителен режим. Кои са те?

-В момента една от най-нашумелите болести е хашимотото, т.е. т.нар. „двойна гуша”. Аз обаче категорично я отхвърлям като епикриза. Като дойдат при мен пациенти с подобна диагноза, дори не я и прочитам, защото знам какъв е принципът при правенето на диагностиката. По същия начин стои въпросът с диабета. Навсякъде се твърди, че инсулинозависим диабет не се лекува. Аз обаче съм помагал в подобни случаи и то на 100%. Моят метод е само с хранителен режим и евентуални добавки. Имам документирани случаи с телефонни разговори, с епикризи и пр., в които съм помогнал инсулинът да се спре. Лекарствата са си лекарсва, но хормоните, които се изсипват чрез храната в тялото са стотици пъти по-силни. Още един пример: при високо кръвно налягане, всички лекари предписват съдоразширяващи медикаменти. Вместо да дадат на пациентите лекарство, което да изчисти тези съдове и те да функционират нормално. В България има един-единствен апарат – метатрон, който прави пълна диагностика на тялото и открива първоизточника на болестта. Това обикновено е някакъв паразит, който след това ние премахваме чрез хомеопатични средства. Като цяло съм привърженик на тибетската медицина и на хомеопатията.

 -Къде се вписват кафето и цигарите в хранителния режим?

-Кафе може да се приема, но да не се подслажда със захар или мед. Цигари също могат да се пушат, но те естествено си остават вреден навик, който води до редица заболявания. Но специално при хранителния режим не оказват влияние. Има хора, които си мислят, че спирайки храната и карайки само на цигари, отслабват. Може и да е така, но постоянно се увеличават случаите на гастрити, язви и запек. Именно пък запекът е един от основните причинители на болестите в тялото ни. Бактериите, които се намират в него, не могат по нормален начин да бъдат изхвърлени и те си остават с вредното си действие. Ако човек не ходи редовно до тоалетна два дни, се получава отравяне, близко до чернобилското облъчване. Започват обриви, акнета, които се лекуват с мазила и т.н. 95% от лекарите обръщат внимание на симптомите, а не на първоизточника на болестта. По същия начин е и с рака. Аз подробно съм описал стъпките за неговото напълно премахване. Ракът от над 100 години е лечимо заболяване, аз конкретно също съм лекувал хора до пълното им оздравяване с хомеопатични билки. За съжаление лекарите не знаят, че начинът на лечение не е химио- и лъчетерапия. Ако тези два метода се прилагат на болен и на здрав човек в един и същи период, те ще умрат по едно и също време. Това е научно доказано. Трябва да се премахне причината, т.е. паразита в тялото. Това е червеният метил, който живее в червата на всеки човек. Когато влезе в контакт с пропилов алкохол, който се съдържа в големи количества в козметиката, се получава рак. Пример – повечето препарати против изпотяване, които се слагат под мишниците, имат подобен ефект, оттам и зачестяване на рака на гърдата при жените.

 -Как обаче можем да предотвратим развитието на червения метил?

-Ракът в начален стадий може да се излекува с три билки – пелин, карамфил и орехова тинктура. Освен това има водорасли, които са единствени по рода си в света. Само те могат да регенерират тъкани. Никакви други хапчета не са в състояние да го направят.

 -Доста важен за българина е въпросът може ли да се употребява алкохол по време на хранителния режим?

-Може, но трябва да ви предупредя, че 50 г твърд алкохол е равен по калории на 500 г шопска салата. Най-чистото питие е виното, една двойка например спокойно може да си раздели бутилка вино на вечеря, т.е. по 350 мл на човек. Като си вземат по една голяма пържола от чисто месо и малко салата, дори е полезно. Същото важи и при бирата, един мъж спокойно може да си пие по една биричка на ден, стига да не замезва с пържени картофи, бирени фъстъци и пр. Ако си пием бирата с филе "Елена", с чисто пилешко месо, ние дори отслабваме. Но пак казвам, по една бира на ден. 

- Каква е картинката в България спрямо останалия свят? Ние ли сме най-дебелите?

- За съжаление ситуацията у нас е трагична. В момента сме в десятката по процент на наднормено тегло в света. Ако се огледате в някой магазин, кошниците, които хората носят, са пълни с полуфабрикати, колбаси, маргарини и пр. Много малко са онези, които носят плодове и зеленчуци. По принцип само като видиш човека, вече знаеш какво си е напазарувал. Всички деца пък се тръшкат пред родителите си „мамо, купи ми бейкролс и чокопик” и от малки започват да се тъпчат с боклуци. Защо според вас във Франция е забранено със закон да се продават вредни храни в радиус от 500 м до учебните заведения? А при нас е обратното – банички, пици, пирожки и всякакви тестени вредни храни, както и гумени мечета, вафли, кроасани и пр. Дори децата да искат да си купят полезни хранителни продукти, няма как заради предлагането в магазина.   

 -Какъв е процентът на хората с наднормено тегло у нас?

-В момента е над 60%, но до 2 години се очаква да достигне 70%, което наистина е много, ако хората не престанат да ядат погрешно. За целта трябва да се промени мисленето им. В моята терапия аз наблягам и над това. Подбрал съм 23 филма, които препоръчвам на пациентите си. След като ги изгледат, мисълта и психиката им в посока „правилно хранене” се променя коренно. Това, което се опитвам да направя, е да накарам хората да използват мозъка и съзнанието си и сами да си помогнат по този начин. Един от най-добрите филми за това е „Тайната” от 2006 г. Т.е., когато човек мисли за хубави неща, те се случват, но когато съзнанието му е заето единствено от диети и мании за отслабване, става обратното – качват се килограми.

 -Комплексар ли е българинът на тема „наднормено тегло”?

-За съжаление – да. При мен са идвали жени с тегло от 47 кг и казват „качила съм 2 кг.” Действително компютърът отчита, че примерно това е с 1,5% от нормалното за подобен метаболизъм. Както виждате, нищо не е като процент. Друг случай – идва момиче, високо 1,70 м, 33 кг и казва, че е при мен с цел отслабване. Аз й дадох един лист и й казах да се нарисува. Тя се изобрази като амфора и тогава я попитах къде има мазнини за топене, а тя замълча. Всичко това е плод на въображение и е на психологическа основа. В момента е актуална една нова болест – орторексия. При нея именно хората изпадат в трескаво четене на етикети и пресмятане на калории, пълна вманиаченост е това. По този начин те всъщност се ограничават от редица полезни храни заради пресмятането на калориите.

 

В заключение искам да обобщя, че тайната на предлагания от мен хранителен режим, е в употребата на малко мазнини. Т.е. успявам да „излъжа” организма с минимално количество и той да започне да ги топи. Не казвам, че пълното гладуване е вредно, но то не може да служи като хранителен режим за отслабване. Свалят се 6 кг, след това веднага се качват 7. Най-хубавата диета е чрез балансираното хранене и по-малко да се мисли за проблема, защото понякога резултатите може да се окажат пагубни.

 

ognjn_simeonov_2.jpg снимки Вяра Йовева


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14639 |14.04.2008 Психиатърът Георги Койчев: Още сме нормални . 7| 5859 |11.04.2008 Цв. Цветанов, председател на ГЕРБ: Комплексът "Виденов" притиска Станишев . 8| 9979 |04.04.2008 Психологът Антоанета Христова: Борисов - между хайдутското и образа на Иванко . 3| 7599 |01.04.2008 Как може да видим калинките, без да се напушим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads